Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: sec. XVIII
Importanta: B
Cod LMI: CJ-II-m-B-07774
Adresa: 35
Localitate: sat SURDUC; comuna IARA
Judet: Cluj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 21-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" a fost construita la sfarsitul veacului al XVIII-lea, in locul celei vechi care era pe punctul de a se ruina.
In 1887 biserica este reacoperita cu sindrila, operatie ce se va repeta dupa al doilea razboi mondial si in anul 1965 cand va fi restaurata.
Pe laturile de sud, vest si nord biserica are prispe marginite de stalpi, sau "sageti" in graiul local. Avand o mare deschidere la baza, in interior stabilitatea a fost asigurata prin trei arcuri dublou prinse in trei grinzi-tirant. Capriorii acoperisului sunt fixati in "cursurau", cununa ce sta pe grinzile sarpantei. Acest "cursurau" este impodobit pe toata lungimea de la sud a navei cu o multime de crestatturi sub forma unor "ocnite" trilobate. Pe aceeasi grinda se inscrie un al doilea registru de motive crestate identic, dar de dimensiuni mai mici. Al treilea registru il formeaza braul masiv, cu rasuciri inverse din loc in loc. Motivul franghiei, pe care localnicii o numesc "barta" inconjoara peretii bisericii la acest nivel, fiind prezent si la contrafisele ce leaga "sagetile" de "cursurau", adica stalpii de cununa. la portal patru brauri se arcuiesc impreuna cu linia canatului, in plin centru alaturandu-li-se linii meandrice ori in zig-zag ce serpuiesc in spatiile dintre brauri.
Biserica pastreaza pictura veche, care aproape s-a sters in tinda. Pe peretele de vest al naosului langa portretele ctitorilor, doi batrani cu plete lungi imbracati in camasa si suman, se afla inscriptia: "Anul 1808. Popa Irimie... paroh in Surduc". O alta inscriptie spune: "Biserica s-a reparat in 1887".
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)